rank website on google @ google seo rank website on google, google seo. rank website on bing @ bing seo Rank website on bing, bing seo. google knowledge graph @ knowledge graph Google knowledge graph, knowledge graph. google @ sitelinks Google sitelinks. Ctr manipulation tool @ ctr manipulation @ ctr manipulation service ctr manipulation tool, ctr manipulation, ctr manipulation service. ranking factors in google @ google ranking factors Ranking factors in google, google ranking factors. increase website ctr@ website ctr@ website ctr in google Increase website ctr, website ctr, website ctr in google. bad seo backlinks @ good seo backlinks Bad seo backlinks, good seo backlinks. google suggestions @ google autocomplete Create google suggestions, google autocomplete.

Wizyta - Gospodarstwo EKOJAN - Jan Nawieśniak

  

27 maja uczniowie z naszej szkoły z Panią Iwoną Czopek odwiedziło gospodarstwo ekologiczne EKOJAN mieszczące się w miejscowości Maszków niedaleko Krakowa. W trakcie wizyty uczniowie mieli okazję poznać, czym różni się gospodarstwo ekologiczne od konwencjonalnego, co sprawia, że warzywa, owoce i nabiał pochodzący z gospodarstwa pana Jana Nawieśniaka mają swoich stałych nabywców i nie potrzeba im dodatkowej reklamy. Po wstępie przygotowanym przez gospodarza, uczestnicy wizyty mogli obejrzeć uprawiane rośliny, zapoznać się ze zwierzętami żyjącymi w gospodarstwie. Poznali miejsca przygotowane specjalnie dla zagnieżdżania się owadów, które pełnią ważną rolę w biosystemie gospodarstwa, i tak choćby pszczoły murarki zapylają rośliny a drapieżne owady takie jak biedronki skutecznie zwalczają mszycę. Gospodarz podczas wizyty wprowadził uczniów szczegółowo w tajniki naturalnej ochrony roślin i sposobów na ich organiczne nawożenie. Część tej wiedzy, uczniowie być może wykorzystają do uprawy swoich przyszkolnych ogródków.

II śniadanie może być naprawdę trendy,

bo jest smaczne i zdrowe.

,,II śniadanie może być naprawdę trendy, bo jest smaczne i zdrowe” – to tytuł projektu zgłoszonego przez Szkołę Podstawową im. Jana Pawła II w Braciejówce, który otrzymał dofinansowanie w ramach programu ,,Zdrowe Jedzenie w Mojej Szkole i na Moim Stole”.

Działania podjęte przez szkołę w dwóch obszarach: drugie śniadania i ogródek przyszkolny zostały sfinansowane przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska ze środków pochodzących z Międzynarodowej Fundacji Carrefour. Inicjatywy zrealizowane w ramach projektu opierały się na połączeniu funkcji edukacyjnej z elementami szkolnej rywalizacji i dobrą zabawą, jak również na wykorzystaniu trendów, wpływających na wybory i postawy dzieci.

Przed przystąpieniem do realizacji zadania powołaliśmy specjalną grupę w skład, której weszli uczniowie, dla których właściwe nawyki żywieniowe są bardzo ważne. Przeprowadzenie audytu początkowego uświadomiło nam, że wartościowe produkty bogate w składniki odżywcze, często przegrywają z niezdrowymi przekąskami i słodyczami, które zadomowiły się w diecie dzieci. Postanowiliśmy zachęcać uczniów do przełamywania przyzwyczajeń i pokazywaliśmy, że zdrowe drugie śniadanie nie oznacza wcale niesmaczne czy nudne. Lansowaliśmy modę na oryginalne drugie śniadania organizując cotygodniowe wspólne śniadania. Na kulinarnych warsztatach dzieci uczyły się jak samodzielnie przygotować drugie śniadanie złożone z pełnoziarnistych produktów zbożowych, przetworów mlecznych oraz sezonowych warzyw i owoców. O tym, że zjedzenie odżywczego drugiego śniadania jest receptą na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu uczniowie dowiadywali się podczas prelekcji, uczestnicząc w licznych grach i zabawach, a moda ekologiczna ,,Cztery pory roku” podczas Dnia Ziemi i szkolny Master Chef okazały się kulinarną zabawą dla całej społeczności szkolnej. Tworząc kącik ziołowy ,,Czas na aromaty na II śniadanie” oraz sadząc w ogródku szkolnym krzewy owocowe chcieliśmy pokazać uczniom, że wartościowe produkty mogą być na wyciągnięcie ręki. Degustując produkty z naszych zbiorów uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że są one smaczniejsze od ofensywnie reklamowanych niezdrowych artykułów żywnościowych.

Pragniemy kontynuować działania podjęte w trakcie realizacji projektu, ponieważ mamy świadomość, że nauka i wychowanie człowieka odbywa się w trakcie nauki szkolnej, a dobre nawyki żywieniowe, które uda się przyswoić, będą owocować przez całe życie.

Dzień Ziemi ze Zdrową Żywnością

 

DSC 8531Każdego roku w naszej szkole obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. Jest to święto całej społeczności szkolnej, ponieważ bliska jest nam ekologia. W tym czasie zwracamy szczególną uwagę na problemy nękające naszą planetę. Tym bardziej, że w największej mierze to człowiek jest odpowiedzialny za jej skażenie. Tegoroczne uroczystości Święta Zielonej Planety w naszej szkole promowały bogactwo darów natury. Zespół uczniów z klasy VI w humorystycznym przedstawieniu pokazał współczesne bolączki ekologiczne Matki Natury. Niemałą atrakcją cieszył się również pokaz mody ekologicznej, zachęcający do projektowania i tworzenia strojów wykorzystując surowce wtórne, ponieważ w niczym nie ustępują one ubraniom z popularnych sieciówek. Na głównym holu szkoły został umieszczony kodeks ekologiczny Czas na zdrowie, który jest naszym zobowiązaniem zmierzającym do świadomego korzystania z bogactw darów Ziemi oraz zachęceniem do zdrowego odżywiania. Obok kodeksu ekologicznego na korytarzu zagościły różnorodne zioła, które staną się zdrowym i pachnącym aromatem dodawanym do potraw przyrządzanych na II śniadanie. Można było również zapoznać się z przepisami z dodatkiem ziół. Twarożek ze szczypiorkiem, sałatka z rzeżuchy, sałatka z mozzarellą i bazylią to tylko niektóre propozycje przygotowane przez uczniów, którzy w tym szczególnym dniu przebrali się za kolorowe owoce i warzywa. Prawdziwym hitem okazała się sałatka egzotyczna z krewetkami z dodatkiem mięty, rukoli, malinami, truskawkami i arbuzem. Kącik ziołowy cieszył się dużym zainteresowaniem, uczniowie mieli okazję je zerwać, powąchać i posmakować. Na zakończenie wszyscy uczniowie zostali zaproszeni do wspólnej zabawy Graj w zielone.

Dzień Ziemi w naszej szkole stał się okazją do zachęcenia uczniów do jeszcze większej ekoaktywności i pokazania, że dla dobra przyrody, jak i naszego własnego zdrowia powinniśmy żyć w zgodzie z naturą.

 

Dzień Zdrowia - dbamy o nawyki żywieniowe naszych uczniów

 

 

kotSuper Kot – bohater kampanii „Mam kota na punkcie mleka” i jego drużyna mlecznych entuzjastów 7 kwietnia br. od samych godzin porannych przekonywała uczniów naszej szkoły, że mleko i jego przetwory zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Dzieci świetnie się bawiły rozwiązując mleczne zadania przygotowane przez Super Kota. Ci, którzy udzielili prawidłowych odpowiedzi, wzięli udział w konkursie, którego nagrodą była mleczna niespodzianka. Uczniowie klas IV – VI uczestniczyli w warsztatach, na których przygotowywali smaczne II śniadanie na bazie mleka i jego przetworów. Na koniec spotkania wszystkie dzieci odśpiewały Kocią Rymowankę oraz otrzymały upominki od bohatera kampanii. Rodzice uczniów otrzymali broszury, w których zawarte są praktyczne porady dotyczące korzyści płynących z włączenia produktów mlecznych do codziennego menu całej rodziny. Liczymy na to, że Nasz Szkolny Dzień Mleka zachęci uczniów do regularnego spożywania mleka, jogurtów i serów, a dla rodziców będzie wskazówką jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.

Aby móc nadal towarzyszyć Super Kotu w jego mlecznych przygodach zapraszamy wszystkich uczniów do odwiedzenia strony internetowej www.mamkotanapunkciemleka.pl, na której podzieli się z Wami wiedzą o mleku i zaprosi do wspólnej zabawy!

 

Festiwal Zdrowej Żywności ,,Od ziarenka do bochenka"


            Pieczywo ma duży udział w całodziennym pożywieniu człowieka, a w niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy od uginających się półek pełnych różnych rodzajów chleba, bułek, rogali. Ale czy młodzi ludzie zdają sobie sprawę, jak trudna i długa jest droga chleba z pola na sklepowe półki. By poznać i zrozumieć to zagadnienie w dniu 27 lutego br. w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Braciejówce odbył się Festiwal Zdrowej Żywności, zorganizowany by promować zdrowe walory naturalnego chleba wypiekanego zgodnie z wiekową tradycją. Całej uroczystości przyświecało przesłanie C. K. Norwida


,,Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba ...
Tęskno mi, Panie ..."


W ramach uroczystości wszyscy uczniowie szkoły wzięli udział w nietypowej lekcji poprowadzonej przez Panią Marię Stanek z Koła Gospodyń Wiejskich. Pani Maria przedstawiła proces wypieku chleba według sprawdzonej tradycyjnej receptury, ale także opowiedziała o tradycjach i zwyczajach związanych z chlebem oraz zaprezentowała dawne narzędzia i akcesoria do przyrządzania pieczywa. W holu szkoły można było obejrzeć wystawę różnych gatunków zbóż oraz poczytać o korzystnym działaniu produktów zbożowych na nasz organizm. Ważnym elementem festiwalu były także warsztaty w trakcie których uczniowie samodzielnie wykonywali smaczne i zdrowe przekąski chlebowe.
        Tegoroczny Festiwal Zdrowej Żywności był okazją, aby podnieść świadomość dzieci na temat zdrowotnych właściwości produktów zbożowych. Szczególny nacisk położono na zmotywowanie ich do spożywania większej ilości pieczywa pełnoziarnistego, żytniego i na zakwasie.

Uczniowie i nauczyciele gorące podziękowania kierują
do Pani Marii Stanek
– prezesa Koła Gospodyń Wiejskich w Braciejówce,
za podzielenie się z nami wiedzą i umiejętnościami oraz przygotowanie dla nas pysznego
chlebka.