II śniadanie może być naprawdę trendy,
bo jest smaczne i zdrowe.
,,II śniadanie może być naprawdę trendy, bo jest smaczne i zdrowe” – to tytuł projektu zgłoszonego przez Szkołę Podstawową im. Jana Pawła II w Braciejówce, który otrzymał dofinansowanie w ramach programu ,,Zdrowe Jedzenie w Mojej Szkole i na Moim Stole”.
Działania podjęte przez szkołę w dwóch obszarach: drugie śniadania i ogródek przyszkolny zostały sfinansowane przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska ze środków pochodzących z Międzynarodowej Fundacji Carrefour. Inicjatywy zrealizowane w ramach projektu opierały się na połączeniu funkcji edukacyjnej z elementami szkolnej rywalizacji i dobrą zabawą, jak również na wykorzystaniu trendów, wpływających na wybory i postawy dzieci.
Przed przystąpieniem do realizacji zadania powołaliśmy specjalną grupę w skład, której weszli uczniowie, dla których właściwe nawyki żywieniowe są bardzo ważne. Przeprowadzenie audytu początkowego uświadomiło nam, że wartościowe produkty bogate w składniki odżywcze, często przegrywają z niezdrowymi przekąskami i słodyczami, które zadomowiły się w diecie dzieci. Postanowiliśmy zachęcać uczniów do przełamywania przyzwyczajeń i pokazywaliśmy, że zdrowe drugie śniadanie nie oznacza wcale niesmaczne czy nudne. Lansowaliśmy modę na oryginalne drugie śniadania organizując cotygodniowe wspólne śniadania. Na kulinarnych warsztatach dzieci uczyły się jak samodzielnie przygotować drugie śniadanie złożone z pełnoziarnistych produktów zbożowych, przetworów mlecznych oraz sezonowych warzyw i owoców. O tym, że zjedzenie odżywczego drugiego śniadania jest receptą na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu uczniowie dowiadywali się podczas prelekcji, uczestnicząc w licznych grach i zabawach, a moda ekologiczna ,,Cztery pory roku” podczas Dnia Ziemi i szkolny Master Chef okazały się kulinarną zabawą dla całej społeczności szkolnej. Tworząc kącik ziołowy ,,Czas na aromaty na II śniadanie” oraz sadząc w ogródku szkolnym krzewy owocowe chcieliśmy pokazać uczniom, że wartościowe produkty mogą być na wyciągnięcie ręki. Degustując produkty z naszych zbiorów uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że są one smaczniejsze od ofensywnie reklamowanych niezdrowych artykułów żywnościowych.
Pragniemy kontynuować działania podjęte w trakcie realizacji projektu, ponieważ mamy świadomość, że nauka i wychowanie człowieka odbywa się w trakcie nauki szkolnej, a dobre nawyki żywieniowe, które uda się przyswoić, będą owocować przez całe życie.